• Bahasa Melayu
  • English

PERUTUSAN PENGARAH TAHUN 2022

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

 

Alhamdulillah, marilah kita bersama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana dengan limpah dan rahmatNya kita dapat melalui Tahun 2021 yang lalu dan memasuki Tahun Baharu 2022. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh warga kerja Institut Tanah dan Ukur Negara (INSTUN) yang telah berusaha dengan gigih dalam melaksanakan segala tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan sepanjang tahun lalu. Selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh warga kerja INSTUN. Mudah-mudahan kedatangan Tahun Baharu 2022 ini disambut dengan satu tekad diri yang kukuh dan dengan niat yang positif untuk kita terus bekerja keras secara berpasukan dengan penuh keazaman dan semangat yang kental serta penuh iltizam untuk kita memacu kehadapan di samping bersama-sama mengharungi cabaran baru di Tahun 2022 dengan melaksanakan pelbagai program dan aktiviti yang telah direncanakan. Marilah kita bersama-sama berdoa kepada Allah SWT semoga usaha dan komitmen kita selama ini dalam menjalankan tugas yang diamanahkan mendapat keredhaanNya. InsyaAllah. Aamiin.

 

Dengan berlabuhnya tirai tahun 2021 dan melangkah ke tahun 2022 ini, kita perlu menoleh ke belakang sejenak bagi menilai sejauh mana objektif, misi dan strategi INSTUN sudah tercapai. Pelbagai kejayaan yang telah kita capai di samping kita juga berhadapan dengan pelbagai cabaran. Dalam hubungan ini, adalah sangat penting bagi kita untuk terus memuhasabah diri, menganalisa pelbagai faktor yang menyumbangkan kepada keadaan ini, menilai kejayaan atau kelemahan pencapaian di masa lalu dan mengambil iktibar serta pengajaran daripadanya untuk kita lebih bersiapsiaga untuk terus maju ke hadapan. Hakikatnya, “Business is no longer as usual”. Dalam konteks ini, semua warga kerja INSTUN perlu lebih kreatif dan inovatif dan berani melaksana dan mendepani cabaran kerja yang mendatang.

 

Saya berharap kerjasama di kalangan warga INSTUN sekalian, tidak kira yang bertugas di mana-mana bahagian dapat dipertingkatkan demi mencapai visi Jabatan iaitu Pusat Kecemerlangan Latihan dan Pembangunan Kompetensi dalam Bidang Pentadbiran Tanah, Ukur dan Pemetaan serta Teknologi Maklumat yang berkaitan. Bagi tahun 2022, INSTUN akan melaksanakan beberapa Key Performance Indicator (KPI) baharu yang difikirkan boleh mempertingkatkan kecekapan pengurusan latihan serta memperkasakan sistem penyampaian perkhidmatan INSTUN. Ini termasuklah KPI bagi memperkemaskan proses dan hala tuju kursus dan latihan sedia ada yang dilaksanakan oleh INSTUN. Saya yakin ruang untuk membajai profesionalisme di kalangan warga INSTUN sentiasa terbuka luas dan kita berupaya sebenarnya membuat kerja dengan cepat, tepat dan berintegriti sebagaimana misi Jabatan iaitu meningkatkan kecemerlangan modal insan dan organisasi dalam bidang Pentadbiran Tanah, Ukur dan Pemetaan serta memacu pembangunan negara melalui penyediaan program pembelajaran dan pembangunan berkualiti tinggi.

 

Akhir kata saya mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BAHARU 2022 kepada semua warga INSTUN. Semoga tahun 2022 akan menjadikan kita seorang penjawat awam yang lebih cemerlang, berinovatif dan berdedikasi serta penuh tanggungjawab untuk terus berkhidmat demi meningkatkan prestasi jabatan kita. Semoga segala niat suci murni kita semua untuk bersama-sama berkhidmat dengan lebih cemerlang lagi pada tahun 2022 akan sentiasa mendapat hidayah dan keberkatan dari Allah SWT. Adalah menjadi harapan saya juga, semoga segala sumbangan dan sokongan murni serta semangat kental yang kita semua warisi untuk berkhidmat dengan lebih cemerlang di Tahun 2022 akan menjadi satu kenyataan serta ibadah yang sentiasa memperolehi keberkatan dari Allah SWT, InsyaAllah.

 

Sekian, Wassalam.

 

PUAN NOREHAN BINTI OMAR

PENGARAH,

INSTITUT TANAH DAN UKUR NEGARA

BEHRANG,

35950 TANJUNG MALIM,

PERAK

Skip to content