• Bahasa Melayu
  • English

peta hubungi maklumbalas faq
Search
Instun-logo

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan-soalan yang sering diajukan oleh pengunjung Laman Web Rasmi INSTUN.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lain, sila emel kepada kami di

pro[at]instun.gov.my.

SOALAN LAZIM

Setiap tahun INSTUN akan menawarkan kursus-kursus dlam bidang pentadbiran tanah, bidang ukur dan pemetaan serta bidang teknologi maklumat.

Terdapat dua cara untuk memohon kursus iaitu pertama secara ‘online’ melalui eSPEK dan kedua dengan menggunakan borang. Tetapi pihak INSTUN menggalakkan permohonan dibuat secara ‘online’. Kedua-dua cara ini dijelaskan di Laman Web Rasmi INSTUN. Bagi yang memilih menggunakan kaedah manual, borang permohonan boleh diperolehi dengan muat turun melalui Laman Web Rasmi INSTUN atau mendapatkannya di Kampus INSTUN. Borang yang telah lengkap diiisi perlu dihantar melalui Ketua Jabatan dua minggu sebelum tarikh kursus bermula.

Ya. Dalam menyebarkan maklumat kursus kepada orang ramai, INSTUN masih mengekalkan tiga pendekatan iaitu: Pertama, setiap tahun (biasanya bulan Disember) INSTUN akan mengedarkan Buku dan Kalendar Program Latihan INSTUN kepada jabatan/agensi. Kedua, mengedarkan program kursus dari semasa ke semasa setiap bulan. Ketiga, memaparkan kursus semasa di laman web INSTUN.

Boleh, selagi maklumat yang diisi jelas, boleh dibaca dan menepati kehendak penganjur kursus.

Jangkamasa kursus bergantung kepada jenis kursus yang dipilih.Kebanyakan kursus yang dijalankan di INSTUN adalah selama 3 hingga 5 hari, manakala kursus jangka panjang (kursus wajib) adalah dalam lingkungan 2 minggu hingga 6 bulan.

Skip to content